RadioniceŠkola Građanskog Obrazovanja u Crnoj Gori

February 12, 2021by differo0
Add a heading
Add a heading (1)

Crnogorsko američko udruženje mladih studenata (MAYAA) u partnerstvu sa američkom ambasadom u Podgorici organizovalo je tri sedmice virtuelne radionice – škola građanskog obrazovanja za 46 srednjoškolaca i studenata u Crnoj Gori. U ime MAYAA vodećih organizatora ove radionice bili su FLEX-ovi alumni Ivan Vuksanović’16, Dina Abazović’15 i Zerina Bosović’16. Škola građanskog obrazovanja je inicijativa čiji...

Crnogorsko američko udruženje mladih studenata (MAYAA) u partnerstvu sa američkom ambasadom u Podgorici organizovalo je tri sedmice virtuelne radionice – škola građanskog obrazovanja za 46 srednjoškolaca i studenata u Crnoj Gori. U ime MAYAA vodećih organizatora ove radionice bili su FLEX-ovi alumni Ivan Vuksanović’16, Dina Abazović’15 i Zerina Bosović’16. Škola građanskog obrazovanja je inicijativa čiji je glavni fokus podizanje svijesti o važnosti političkog informisanja i razumijevanja kako to čini zajednica u kojoj živimo i radimo. Aktivizam mladih, kao jedna od naših ciljnih grupa, u društveno-ekonomskim procesima, kao i u demokratizaciji, jedan su od ključnih stupova kada je u pitanju izgradnja svjesne i zdrave zajednice.

 

,,Čvrsto vjerujem da je građansko obrazovanje neophodno u današnjem društvu. Stoga sam oduševljen što smo uspjeli da pružimo priliku 46 učesnika koji su mogli da uče od njihovih predanih mentora i zanimljive raznolikosti gostujućih predavača o ovim važnim temama. Osjećam se sjajno što predstavljamo prvi kamen za nove generacije obrazovanih, angažovanih i aktivnih građana. ”, Podijelila je Zerina.

 

Ova radionica okupila je mlade ljude u Crnoj Gori zainteresovane za 5 tematskih oblasti. Ljudska prava, vladavina prava, zaštita životne sredine, borba protiv korupcije i preduzetništvo. Program je zamišljen kao mentorski program u kojem su studenti podijeljeni u tematskih područja i radili na svojoj temi koja ih zanima. Međutim, kako bi cjelokupan školski proces bio zanimljiviji, svih pet mentora bili su alumni USG-a u Crnoj Gori, koji su prije radionice radili sa istaknutim organizacijama na izradi plana rada u svojim tematskim oblastima.

 

Radionica se odvijala na ZOOM platformi, gdje su polaznici mogli raditi sa mentorima u break room-ima. Pored toga, svako predavanje uključivalo je prezentaciju o radu određene institucije i mogućnost polaznika da postavljaju pitanja. Neki od gostiju koji su predavali bili su lokalni novinari, predstavnici parlamenta, predstavnici crnogorskog ombudsmana i Atlantskog vijeća. Nadalje, učesnici su imali priliku steći praktično znanje od gostiju širom svijeta! Imali su priliku čuti iskustva naših kolega iz Američkog vijeća za međunarodno obrazovanje u Washingtonu, Anna Pratt i Tim Hair koji su govorili više o osnovnim kampanjama i važnosti građanskog obrazovanja za mlade, kao i građanskom obrazovanju nedjeljna radionica u Washingtonu DC.

Gospodin Lewis Gitter, šef sektora za politička i ekonomska pitanja u SAD-u, ambasada Podgorica. Gospodin Gitter podijelio je sa nama glavne ciljeve vanjske politike Sjedinjenih Država na Balkanu i u Crnoj Gori. Takođe je razgovarao sa našim učesnicima o trenutnoj situaciji na Balkanu.

 

Jedna od organizatorki radionice – Dina Abazović kaže: ,,Organizacija ovog projekta usred pandemije Covid-19 bila je pravi tobogan, ali ponosna sam na naš tim koji je savladao sve prepreke i stvorio sjajan program za mlade ”.

 

Na ceremoniji zatvaranja učesnici su imali čast da upoznaju njenu ekselenciju ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Judy Reinke koja je sa učesnicima imala inspirativan razgovor. Ambasadorka je podijelila s nama svoja iskustva i savjete, ali i objasnila važnost društvenog angažmana sa fokusom na mlade.

 

Učesnici trenutno rade na implementaciji svojih pratećih projekata.

 

”Završili smo dijalog na optimističnoj noti i zaključili da promjene idu malim koracima i svi se zajedno radujemo aktivnostima koje će naši učesnici provoditi nakon škole građanskog obrazovanja ”, dijeli predsjednik MAYAA-e – Ivan Vuksanović.

 

Autor teksta Zerina Bosović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks to theidioms.com

Izrada ovog sajta omogućena je uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Jezici
Kontaktirajte Nas
12 Vaka Đurovića, Podgorica 81000
Ponedjeljak - Petak: 8 AM - 5 PM

©2021 Montenegro Alumni. Sva prava zadržana.